FAQ

Mikä on vegaani?

Vegaani välttelee kaikkia kokonaan tai osittain eläinkunnasta olevia tuotteita sekä ylipäänsä kaikkia tuotteita ja palveluita, joiden tuottaminen perustuu eläinten riistoon. Vegaanin ruokavaliossa ei käytetä lainkaan lihaa, kalaa, munia, maitotuotteita, hunajaa eikä niiden johdannaisia.

Eläinten hyväksikäyttöön liittyvät eettiset ongelmat ovat todennäköisesti suurin yksittäinen syy veganismin omaksumiseen, mutta monet tuntevat vetoa siihen myös terveydellisistä, ekologisista ja uskonnollisista syistä.

Tämä kuvaus on suoraan lainattu Vegaaniliiton sivuilta.

Mitä ovat kasvimaidot?

Tällä hetkellä Suomessa on saatavissa ainakin soijasta, kaurasta, riisistä, manteleista ja kookoksesta valmistettuja kasvimaitoja. Kasvimaidot eivät sisällä lehmänmaitoa, eikä siten myöskään laktoosia ja kolesterolia.

Raaka-aineesta riippuen maitojen koostumus, maku, hinta sekä soveltuvuus eri käyttötarkoituksiin vaihtelevat. Joitakin maitoja saa vitaminoituna tai kalsiumrikastettuna.

Soijamaito valmistetaan vedestä ja soijapavuista. Soijamaitoa saa luomuna, A, D ja B12-vitaminoituna, kalsiumrikastettuna sekä makeutettuna, ja eri tavoin (kaakao, mansikka, vanilja jne) maustettuna. Myös pillijuomina. Maustamatonta soijamaitoa voi käyttää mihin tahansa ruokalajeihin ja leivontaan, sekä esimerkiksi puuron, murojen tai kaakaon kanssa. Soijamaitoa voi käyttää myös kahvimaitona. Kahviloissa näkyy useimmiten olevan käytössä Alpron makeutettu soijamaito. Soijamaidon hinta on yleensä kahdesta eurosta/litra ylöspäin. Soijamaitoa voi valmistaa myös itse.

Kauramaito on vedestä, kaurasta ja öljystä valmistettu juoma. Sen koostumus on soijamaitoa paksumpaa, ja se soveltuu hyvin ruoanlaittoon ja leivontaan. Jotkut valitsevat kauramaidon ekologisista syistä, sillä Ruotsissa valmistettuna se tuodaan meille lähempää kuin esimerkiksi soijamaito. Myös kauramaidosta valmistetaan pillijuomia. Kauramaidon hinta liikkuu soijamaidon kanssa samoissa lukemissa.

Riisimaito valmistetaan vedestä, riisistä, öljystä ja suolasta. Se on koostumukseltaan ohutta, ja riisin tärkkelys tuo siihen hiukan makean maun. Riisimaitoa saa myös kalsiumrikastettuna sekä vaniljalla maustettuna. Riisimaito sopii ruoanlaittoon, leivontaan, muroihin ja puuroihin. Riisimaidon etu on sen hyvä säilyvyys, sillä se säilyy avattuna seitsemän vuorokautta jääkaapissa. Hinnaltaan riisimaito on kalliimpaa kuin kaura- tai soijamaito.

Kookosmaito on kulinaristeille ja maailmaa kiertäneille tuttu aasialaisesta ruoasta. Kookosmaitoakin voi käyttää ruoanlaitossa ja leivonnassa, mutta voimakkaan ominaismakunsa vuoksi sen käyttöä kannattaa suosia silloin kun haluaa saada ruokaan kookoksen makua. Kookosmaito on koostumukseltaan kermaista. Kookosmaito on myynnissä säilyketölkeissä ja tetroissa.

Näiden yleisesti myynnissä olevien kasvimaitojen lisäksi ekokaupoista löytää myös esimerkiksi manteleista valmistettua maitoa. Pääsääntöisesti kasvimaidot soveltuvat käytettäväksi aivan kuten on totuttu käyttämään lehmänmaitoa.

Kananmunien korvaaminen

Vaikka en pidä ajattelusta, että erilaiset eläinkunnasta peräisin olevat ainekset ovat oletusarvo, joita sitten pyritään korvaamaan parhaan mukaan, on leipomisen perinne rakentunut pitkälti kananmunien varaan.

Kokoan tähän omia perusniksejäni leivontaan, jossa yleensä käytettäisiin kananmunia. Muita vinkkejä löytää esim. Vegaaniliiton sivuilta tai Oikeutta eläimille -sivuston laajalta keskusteluforumilta.

Monesti jätän vain kananmunan pois. Se saattaa hieman muuttaa rakennetta ja maussa toki huomaa, ettei jokin maistu kananmunalta. Tämän voi kokea hyvänä tai huonona asiana. Muuten kananmunan vaihtaminen johonkin muuhun ainekseen riippuu siitä, mikä munan tehtävä reseptissä on.

Täytekakkupohjissa munattomuudesta on lähinnä etua, koska taikinaa ei tarvitse vatkata. Pohjasta tulee hyvä ja maukas. En tee täytekakkutaikinaa tai muita samaan perustuvia (mokkaruudut, toskapiirakat jne) perinteisen kananmunaa sisältävän kakkutaikinan pohjalta vaan toisenlaisella reseptillä.

Pullataikinassa ja letuissa kananmunaa ei tarvita.

Munamaidon laatikkoruokien päälle voi vaihtaa kasvikermaan.

Kuivakakuissa pelkkä kananmunan jättäminen pois voi tehdä kakun rakenteesta liian hauraan. Tämä ei koske hieman raskaampia kakkutaikinoita, kuten ”piimäkakkua” maustamattomasta jugurtista tai vastaavia kosteita maustekakkuja. Monesti kuivakakuissa on kuitenkin tarpeen laittaa yksi ruokalusikallinen soijajauhoa ja kaksi vettä yhtä kananmunaa kohti.

Soijajauhoa parempi sidosaine ovat niin kutsutut kananmunankorvikkeet. Itse olen ostanut Punnitse ja säästä -kaupasta No Egg natural egg replacer -nimistä tuotetta. Sisällysluettelo: perunatärkkelys, tapiokajauho, kasvikumi: metyyliselluloosa, kalsiumkarbonaatti, sitruunahappo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.