Kakkumaalauksen tekeminen

Parikymmentä vuotta sitten opin koristelemaan kakut äidin ja vähän myöhemmin kotitaloustuntien neuvoilla. Hedelmillä, marjoilla ja kermapursotuksilla pääsin pitkälle, ellen sitten jaksanut keitellä erityistä herkkuani kinuskia kakun pinnalle. Raastettu suklaa, karkit ja nonparellit olivat ahkerassa käytössä.

Edelleen mielestäni hedelmät ja marjat vastaansanomattoman kauneutensa vuoksi tekevät kakuista tyylikkäitä. Vegaaniksi siirtymisen myötä kakkujen koristeleminen aiheutti aluksi päänvaivaa. Pelkkä hedelmäkoristelu ei innostanut, reunat on kuitenkin viimeisteltävä jollakin. Soija- ja vilja- pohjaisia tuotteita ei ollut juurikaan tarjolla ja ne mitä oli, eivät toimineet kovin hyvin. Kävi myös, että hyvä idea jonkun tietyn tuotteen kanssa jäi lyhytaikaiseksi iloksi, kun valmistus lopetettiin.

Tämän vuoksi suuntauduin suklaakuorrutuksen ja -koristeiden pariin pitkäksi toviksi. Kesti kauan, ennen kuin tajusin marsipaanin mahdollisuudet. Kokeilemista oli hidastanut ensisijaisesti se, etten pidä marsipaanin mausta. Tajusin kuitenkin, ettei kuorrutteen määrä ole niin suuri, että se kakun makua pilaisi ja suuremmat klöntit voi lautasella ohitellakin.

Kun näpersin ensimmäiset kolme marsipaaniruusuani, olin välittömästi myyty. Minulla ei ollut ohjeita, ei työvälineitä, ei mitään muuta kuin pötkö keltaista marsipaania ja kymmenen käyttökelpoista sormea. Muotit ja muut työvälineet tekevät kukkien, lehtien yms tekemisestä niin helppoa, että vaatimustasokin ulkonäön suhteen kiristyy omassa mielessä koko ajan.

Hieman myöhemmin löysin omimman tekniikkani. Vaikka marsipaanin (tai sokerimassan tai muun vastaavan) muotoilu on hauskaa, vielä hauskempaa on marsipaanille maalaaminen. Hieman aikaa ja kärsivällisyyttä, ja hyvinkin vaatimattomilla taidoilla saa aika kivan näköisiä kakkumaalauksia aikaiseksi.

Olen pyrkinyt tekemään sivuistani maanläheiset, tuomaan myös kakkujen valmistamisen esille helposti lähestyttävänä ja kaikkien toteuttavissa olevana. Kakkujen kuvia on otettu milloin minkäkin pöydän kulmalla, ehkä kiskaistu jokin liina kakun alle kuvauksen ajaksi. Samaa filosofiaa noudattaen haluan kehottaa kokeilemaan kakkujen koristelemista maalaamalla.

Suurin hidaste silloin tällöin kakkuja tekevän koristemaalauksille on työvälineiden puute. Ensikokeiluja varten kannattaakin ostaa nestemäisiä elintarvikevärejä yksi kutakin pääväriä ja sekoittaa näistä tarpeen mukaan. Myös pelkkä musta ja valkoinen antavat jo mahdollisuuksia. On hyvä myös ostaa pari erikokoista sivellintä. Toisen on hyvä olla kapeakärkinen. Näiden lisäksi voi- tai leivinpaperia, kaulin ja neula tai hammastikku ovat käteviä. Todennäköisesti tarvetta tulee myös mallikuvalle, esimerkiksi internetistä tulostetulle.

Free Spirit -kakku

Tämä erään tuttavan bändin levykannen tyyliin tehty kakku sai sen verran paljon ihasteluja ja taitoni ansiotonta kehumista, että päätin käyttää sitä esimerkkinä koristemaalauksen teosta.

Free Spirit -kakku

Ensin tulostin levykannen kuvan. Sitten piirsin leivinpaperille kuvasta ääriviivoja. Tämän hahmotelman asetin valmiiksi kaulimani marsipaanin päälle. Leivinpaperin läpi pistelin harvakseltaan pieniä reikiä ääriviivoille, myös kirjaimista. Joitakin kohtia piirsin painamalla hieman, jolloin jälki tulee marsipaanille ikään kuin kaiverruksena. Tähän kannattaa käyttää hammas- tai coctailtikkua, neulankärki rikkoo paperin.

Free Spirit -kakku

Kun riittävästi suuntaa-antavia viivoja oli saatu marsipaanille, otin tulostetun kuvan malliksi ja valitsin sen mukaan värit. Maalasin kuvasta ensin valkoiset alueet, kuten kirjaimet. Sitten ruskeat ja lopuksi mustat. Minulla on myös musta elintarviketussi, jonka kapea kärki tekee kirjainten ja pienten kuvioiden välien viimeistelyn helpommaksi.

Free Spirit -kakku

Valmiin, ylimääräisestä marsipaanista irti leikatun kuvan nostin päällystettynä odottelevalle kakulle. Hetken miettimisen jälkeen sohin kapean siveltimen kärjellä kakun laitaan puiden silhuetteja, joiden ajattelin sopivan levykannen kuvan henkeen.

Free Spirit -kakku

Jos ei koe olevansa pienten yksityiskohtien nyhertäjä, kannattaa kuva-aiheeksi valikoida jotain selkeää ja yksinkertaista, kuten esimerkiksi sarjakuvahahmo. Tai ihan omasta mielikuvituksesta voi maalata vaikka kukkia tai pilviä. Kun kakkujen koristelua on harrastanut hieman pidempään, alkaa muotoja, kuvia ja värejä katsella sillä silmällä, millaisia ne olisivat kakussa toteutettuina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.