Jouluruokaa tarjoo kunnon väki

Miksi jouluna syödään ruokia, joista kukaan ei oikeasti pidä?

Tämä kysymys on osunut silmiini muutaman kerran ja olen pohtinut, onko todella näin? Kattavatko suomalaiset suurimman yhteisen juhlan kunniaksi pöydät perinteiden velvoittamana, ei mielihalun johdattamina?

Toisaalta juhlan tekee juuri se, että se jollakin tavoin erottuu arjesta. Monilla ei Suomessa tänä päivänä ole pulaa ruuasta ja siten lanttulaatikko joulun erikoisherkkuna puoltaa paikkaansa lähinnä juuri siksi, että sitä ei muulloin tule syötyä. Onhan viehättävää, että jokin ruoka kuuluu niin kiinteästi juhlapäivään, ettei se ole päässyt latistumaan arkiruokana.

Vegaanille perinteisenä pidetty joulupöytä ei tuo mieleen houkuttelevaa ruuantuoksua ja ihanaa herkuttelua, vaan kiteytyksen ruokakulttuurimme murheellisista puolista. Onneksi jokainen voi uudistaa tätä kulttuuria omalta kohdaltaan. Aidointa ja oikeinta jouluruokaa on joka tapauksessa se, mitä on syönyt lapsena, joten Suomessakin kasviksiin perustuva jouluruokaperinne on kehittymässä hyvää vauhtia.

Joulupipari
Joulupipari

Omassa perheessäni joulupöytään ei ole suhtauduttu ahdasmielisesti. Periaate on ollut, että jokainen saa toivoa mieleisiään ruokia ja näistä vaihtelevasti kootaan kolmena päivänä jouluateria. Niinpä pöydästä löytyy sellaisia lempiherkkuja kuin nuudelit, paneroidut sipulirenkaat ja perunaa monessa eri muodossa.

Meidän joulupöydässämme on aina kotitekoista perunasalaattia ja marinoituja papuja. Kumpikin vaatii pientä etukäteisvalmistelua. Pavut tulee liottaa yön yli. Sekä perunat että pavut voi toki keittää kypsiksi samanakin päivänä, jolloin niitä on tarkoitus tarjota, mutta maku paranee yön aikana jääkaapissa.

Kuori sopiva määrä kypsiä perunoita ja pilko kuutioiksi. Pilko perunoiden seuraksi myös pari maustekurkkua. Laita peruna- ja maustekurkkukuutiot kulhoon ja kaada päälle reilu loraus oliiviöljyä. Lisää reilusti kapriksia. Kapriksien kanssa joutuu olemaan vähän varovainen, sillä jotkut merkit ovat todella suolaisia. Pikainen huuhtaisu ja valutus lävikössä ei ole välttämättä pahitteeksi. Salaattiin voi silputa myös tuoretta tilliä tai saksia muutama kevätsipulin varsi. Tiraus sitruunaa tekee myös hyvän säväyksen. Sitruunaoliiviöljykin sopii mainiosti. Jos maltat, anna perunasalaatin maustua jääkaapissa yön yli tai edes pari tuntia ennen tarjoilua.

Papujen marinointi on yksinkertaista. Kaada kypsien papujen sekaan balsamiviinietikkaa ja oliiviöljyä. Rouhi myllystä mustapippuria ja lisää myös suolaa. Sopiva makuaineiden suhde löytyy maistelemalla. Anna papujen maustua jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään.

Jouluna myös herkuttelemme kylmillä leikkeleillä. Kaikki kasvissyöjät eivät pidä lihamaisista kasvistuotteista. Haluan kuitenkin tuoda esille näiden tuotteiden olemassaolon. Ne ovat hinnakkaita, mutta juhlan kunniaksi niitäkin voi maistella.

Kasviproteiinista valmistettuja makkaroita on tarjolla useitakin makuja. Valitettavasti niiden löytäminen ei ole kovin helppoa edes suurimmissa kaupungeissa. Eko- ja luontaistuotekauppojen kautta niitä voi kuitenkin kysellä. Hieman edullisempi, kylmänäkin erinomainen vaihtoehto on kylmäsavustettu tofu.

Tofua, vegaanista salamia ja seitania
Tofua, vegaanista salamia ja seitania

Kuvassa vasemmalla Wheatyn Salamia sekä takana savuseitanviipaleita. Oikealla Oy Soya Ab:n kylmäsavustettua tofua. Tofun voi myös paneroida ja paistaa uunissa.

Reseptejä laatikkoruokiin löytyy esimerkiksi täältä http://www.vegaaniliitto.fi/www/fi/arki/ruoka/reseptit